Bylinky jako léčivé rostliny a zároveň okrasná dekorace. Pusťte se do pěstování.

Byliny nás provází už od pradávna. Své místo mají v tradičním léčitelství a také v kuchyni. Na každém parapetě, balkoně, nebo zahrádce tedy určitě nesmí chybět. Svým pestrým vzhledem dokáží vykouzlit velkou parádu jako příjemně vonící dekorace. Pokud hledáte způsob jak zútulnit vaši kuchyni, je to správná volba. Pojďme se tedy podívat, jakých 5 bylin byste doma měli rozhodně pěstovat.

1. Bazalka

Původně z italské kuchyně, ale pro svoji výbornou chuť se stala oblíbenou po celém světě. Skvěle se hodí k rajčatům, do polévek, salátů, těstovinám a na pizzu. Má všestranné využití a nezkazíte s ní téměř žádný pokrm. Mimo to podporuje trávení, pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti a stresu.

2. Petržel

Žádná pořádná hospodyňka se bez této byliny v kuchyni neobejde. Hodí se téměř do každého jídla a často se využívá ke zdobení pokrmů. Má velmi charakteristické aroma a je výborným zdrojem vitamínů a minerálů.

3.Máta

Léto bez peprmintové máty si nedokážeme představit. Zapomeňte na nezdravé šťávy a  ochucené limonády. Stačí hrst máty, plátky citronu, led a osvěžující nápoj je na světě. V zimě naopak zahřeje jako chutný čaj s medem. Mimo to jsou lístečky krásnou ozdobou jakéhokoliv dezertu. V léčitelství se používá při nachlazení, bolesti zubů, osvěžuje dech a posiluje nervovou soustavu.

4. Meduňka

Také meduňka se výborně hodí do letních nápojů nebo léčivých čajů. Používá se při nachlazení a k léčbě oparů. Díky své citronové chutí se mladé lístky dávají do salátu i k rybám.

5. Pažitka

Věděli jste, že pažitka patří vůbec k nejoblíbenějším bylinkám u nás? Téměř v každé domácnosti se najde alespoň jeden květináč. Není divu. V kuchyni se uplatní u každého pokrmu. Přidává se například k bramborám, do polévek, k vajíčku, nebo výborně chutná na čerstvém křupavém chlebu s máslem a se solí. Mňam. A pokud náhodou pažitku doma ještě nemáte, tady je hned několik důvodů, proč ji pěstovat. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, je močopudná.  Dále obsahuje vitamín C a to je jen malý výčet jejich pozitivních vlastností.

Samozřejmě existuje celá řada dalších skvělých bylinek. Pokud máte místo, není důvod s tím otálet. Nebojte se velké bylinné úrody. Možností využití je hned několik. Přebytečné množství můžete usušit, připravit z nich pesto, máslo, anebo je nechat zamrazit.

× Zavřít